
Refluxul gastro-esofagian se defineste ca fiind pasajul retrograd al continutului gastric la nivelul esofagului
Clasificare:
- Refluxul gastro-esofagian fiziologic:
- refluarea periodica sau permanenta a continutului gastric in esofag la sugari, cauzata de imaturitatea fiziologica a sfincterului esofagian inferior
- cel mai frecvent apare inaintea varstei de 2-3 luni
- in primul an de viata aproximativ 20% dintre sugari reflueaza involuntar
- dispare progresiv in cateva luni, din momentul diversificarii alimentatiei si pe masura verticalizarii copilului
- Boala de reflux gastro-esofagian (esofagita):
- refluarea patologica a continutului gastric in esofag, determinand aparitia simptomelor, asociate sau nu cu leziuni esofagiene
- poate sa apara la orice varsta
- Refluxul gastro-esofagian secundar:
- refluarea periodica sau permanenta a continutului gastric in esofag asociata altor maladii
- poate sa apara la orice varsta
Manifestari clinice:
- regurgitatii/varsaturi dupa alimentatie, eructatii, hipersalivatie, colici abdominale ( asociate cu iritabilitate, plans, somn nelinistit), tuse nocturna/postprandiala
- curba de crestere a greutatii si inaltimii nu este afectata
- copiii mai mari acuza dureri abdominale periodice, disfagie, greata, pirozis, wheezing recurent
Diagnosticul se pune pe baza
- semnelor clinice si anamnestice
- investigatiilor de laborator (sanguine, urina, scaun)
- investigatii paraclinice (ecografie, esofagogastroduodenoscopia, radiografie, tomografie/RMN etc)
Tratamentul nemedicamentos
- Suport psihologic: informarea parintilor privind cauzele aparitiei refluxului fiziologic
- Terapia posturala: pozitionarea sugarului in pozitie procliva, cu capul intr-o parte la o inclinatie de 30-45 grade, nu in timpul somnului
- Utilizarea pernelor speciale antireflux
- Regim igieno-dietetic:
– corectarea dietei materne (in cazul sugarilor alimentati natural): evitarea bauturilor carbogazoase, bauturi racoritoare care contin cofeina, ciocolata, menta, alimente picante, prajite, grase, condimente, fructe si legume cu gust acid (portocale, rosii)
– pentru sugarii alimentati artificial : formule antiregurgitare (AR), formula proteica extensiv hidrolizata sau pe baza de aminoacizi
– alimentarea in cantitati mici si mai frecvent, cu pauze in timpul mesei (3-4 pauze) pt a-i permite sa eructeze aerul din stomac
- Condensarea alimentara: produse naturale dense (faina de orez) sau formule lactate condensate (Nutrilon)
Tratamentul medicamentos – doar la indicatia medicului
- Antagonisti ai receptorilor H2
- Inhibitori ai pompei de protoni
- Antiacide
Dr Larisa Vasilie
